Τα παιδιά και το διαδύκτιο

Τα παιδιά και το διαδύκτιο

Χθές στην εκπομπή του Tolis D ακούσαμε για μία έρευνα για τα παιδία και το Ιντερνετ... Γιατί μας το ζητήσατε εμείς ανέβαζουμε στην σελίδα μας τα στοιχεία αυτής...

  • 10 Μαρτίου 2016
  • by Tolis D
Ήδη από την ηλικία των έξι ετών τα παιδιά στην Ελλάδα έχουν την πρώτη τους επαφή με το ίντερνετ, όπως προκύπτει από μελέτη της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β' Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Παίδων. Η πλειοψηφία σχεδόν των παιδιών της Ε' και ΣΤ' Δημοτικού είναι μέλος σε μία τουλάχιστον σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ το 52% αναφέρει ότι γνωρίζει περισσότερα πράγματα για τις νέες τεχνολογίες από τους γονείς.
Από την περαιτερω ανάλυση των δεδομένων διαπιστώθηκε επισης ότι:

Ενα στα δυο παιδιά (51,2%) της Ε' και ΣΤ' Δημοτικού είναι μέλος μίας τουλάχιστον σελίδας κοινωνικής δικτύωσης με ψευδή στοιχεία και χρησιμοποιεί 2 ώρες το Facebook σε κανονική σχολική ημέρα.
Το 20% των παιδιών στις τάξεις αυτές χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο.
Το 22% των παιδιών αυτών χρησιμοποιούν το διαδίκτυο καθημερινά στο υπνοδωμάτιο τους ενώ το 39% χρησιμοποιούν καθημερινά το διαδίκτυο γενικότερα για επικοινωνία και κοινωνική δικτύωση.
Το 8,5% των παιδιών της Ε' και ΣΤ' Δημοτικού χρησιμοποιούν καθημερινά το διαδίκτυο για μελέτη στο σπίτι. «Η τεχνολογία προσφέρει στους νέους απεριόριστες δυνατότητες εκπαίδευσης, ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, καθώς μέσα από την ενασχόληση τους με το διαδίκτυο αναπτύσσουν εγκεφαλικές συνάψεις, βελτιώνουν τα αντανακλαστικά, αποκτούν γρήγορη σκέψη, και κάνουν διαχείριση πληροφορίας» ανέφερε η υπεύθυνη της Μονάδας Εφηβικής Υγείας κα Αρτεμις Τσίτσικα.

Ωστόσο επεσήμανε ότι «όπως στον φυσικό κόσμο, κίνδυνοι προκύπτουν και στο διαδίκτυο. Με δεδομένη την ευάλωτη ψυχολογία των ανηλίκων, την τάση για πειραματισμό και την έλλειψη διαδικασίας «φιλτραρίσματος» των ερεθισμάτων, παιδιά και έφηβοι χρειάζονται οδηγίες χρήσης και πλοήγησης στο καταπληκτικό αυτό εργαλείο που λέγεται διαδίκτυο, προκειμένου να μην υπάρξουν ακραίες συμπεριφορές (εθισμός).

Είναι σημαντικό να υπάρχει ισορροπία μεταξύ της ενασχόλησης με το διαδίκτυο και τις διαδικτυακές επαφές και της προσωπικής επαφής με τους συνανθρώπους μας. Στη Μονάδα Εφηβικής Υγείας οι έρευνες συνεχίζονται μιας και η είσοδος του διαδικτύου στη ζωή των εφήβων και παιδιών επιταχύνεται με ραγδαίους ρυθμούς.