Τα εξωφεγγάρια και η εξέλιξη στα τηλεσκόπια

Τα εξωφεγγάρια και η εξέλιξη στα τηλεσκόπια

Η θεωρία που αναμένεται να ονομαστεί πραγματικότητα στο κοντινό μέλλον είναι η ύπαρξη εξωφεγγαριών

  • 06 Μαρτίου 2016
  • by Tolis D
Μέχρι και τη δεκαετία του 1990 το ότι υπάρχουν πλανήτες εκτός του δικού μας ηλιακού συστήματος ήταν μόνο θεωρία-θεωρία με σχεδόν 100% πιθανότητες να αληθεύει-αλλά πάντως μόνο θεωρία...Το 1991 επαληθεύτηκε...όταν επιβεβαιώθηκε ο πρώτος εξωπλανήτης. Από τότε έχουν επαληθευθεί πάνω από 1600 εξωπλανήτες με άλλους 4000 να περιμένουν την πολυπόθητη επιβεβαίωση...

Μία εξίσου ενδιαφέρουσα θεωρία λοιπόν που αναμένεται να ονομαστεί πραγματικότητα στο κοντινό μέλλον είναι η ύπαρξη εξωφεγγαριών.

Η έλξη βαρύτητας από το δικό μας φεγγάρι έχει λειτουργήσει πραγματικά καθοριστικά στην ανάπτυξη ζωής στον πλανήτη μας μιας και έχει συνδράμει στο να πραμείνει η κλίση του άξωνα της Γης σταθερά στις 23,5 μοίρες....κάτι που με τη σειρά του ευθύνεται για τις εποχές και την αποφυγή πολύ ακραίων κλιματολογικών συνθηκών. Γιατί πράγματι αυτά που ονομάζουμε ακραία καιρικά φαινόμενα στη Γη δεν είναι τίποτα μπροστά στις απίστευτα ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε άλλους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος.


Ανάλογη τύχη δεν είχε ο πλανήτης Αρης - αν και έχει δύο φεγγάρια - μιας και αυτά είναι αρκετά μικρά για να έχει επίδραση η έλξη τους στον Αρη και να τον κρατάνε σταθερό με σταθερές κλιματολογικές συνθήκες...έτσι η όποια ζωή που πιθανώς να είχε αναπτυχθεί στον Αρη πριν από εκατομμύρια ή και δισεκατομμύρια χρόνια δεν μπόρεσε να επιβιώσει λόγω της ακραίας κλιματολογικής αλλαγής. Το φεγγάρι επίσης ευθύνεται και για τις παλίρροιες - κάτι που επίσης επέδρασε θετικά στην ανάπτυξη ζωής.

Οπως η Γη λοιπόν έχει το φεγγάρι της-όπως και σχεδον όλοι οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος έχουν ένα η περισσότερα φεγγάρια- εύλογο είναι να πιστεύουμε ότι αντίστοιχα εξωπλανητες θα έχουν και αυτοί τα δικά τους φεγγάρια. Το ωραίο ειναι ότι ακόμη και εαν ενας εξωπλανήτης βρίσκεται στη σωστή απόσταση απο το μητρικό άστρο αλλά είναι πολύ μεγάλος για να μπορεί να αναπτύξει ζωή - αν είναι ένας αέριος γίγαντας πχ - εν τούτοις κάποιο από τα φεγγάρια του μπορεί να έχει τις κατάλληλες συνθήκες για ζωή.

Οι θεωρίες μιλούν για φεγγάρια που μπορεί να έχουν ωκεανούς, δάση και κάθε μορφής ζωή - φεγγάρια στο μέγεθος της Γης ίσως και μεγαλύτερα όπως είδαμε και στη ταινία Avatar. Αρα και τα εξωφεγγάρια επεισέρχονται στη κατηγορία των πιθανών σημείων ύπαρξης ζωής κάτι που εκτοξεύει τις πιαθανότητες για εξωγήινη ζωή κατά πολύ.

Καθώς τα τηλεσκόπιά μας εξελίσσονται κι'άλλο, η επιβεβαίωση εξωφεγγαριών και στη συνέχεια η παρατήρηση αυτών είναι θέμα χρόνου.